136977
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; Tł. Anna Sobolewska. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2014. - 231, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa / Wydawnictwo RM)
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. W książce znajdziesz: * 200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu. * Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt. * Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać. * Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.
Status dostępności:
Biblioteka Główna - Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej