136997
Book
In basket
(Superfoods)
Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to jedno z niewielu niemodyfikowanych genetycznie, najlepszych źródeł kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Supermoce chia doceniali już Aztekowie, a obecnie są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm. Chia to również doskonały superpokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo - nasiona te słyną bowiem z tego, że poprawiają pamięć, koncentrację, przyswajanie wiedzy, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji. - Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej. - Dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać. - Wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA!
Availability:
Filia nr 9
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr., netogr. s. 225-251.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again